Isabella Alén svingar ordförandeklubban


Raseborg hade sitt första stadsfullmäktige på måndagen och på det första möte besluter man vem som kommer att få vilken plats. Jag är personligen väldigt nöjd med mina platser.


Isabella Alén svingar ordförandeklubban i bildningsnämndens svenskspråkiga sektion – YLE


Utöver detta så kommer jag också att sitta i bildningsnämnden som medlem. Och så är jag ersättare i social- och hälsovårdsnämnden.

Utöver de platser som klubbades av på måndagen så är jag också som förlag till ordförande för Västra Nylands Folkhögskola.




Några andra ärende var det också på måndagens möte. Bland annat så lämnade socialdemokrater in en motion om deltagande budgetering. Då var jag tvungen att ta en tal tur för på ett styrelsemöte i maj lämnade jag in ett Initiativ gällande – Medborgarbudget.



Önskar att man i Raseborgs budget för 2022 reserverar en betydlig summa för medborgarbudget. Invånare får under en viss tid inkomma med olika förslag och idéer på projekt som man önskar att staden ska förverkliga. Staden utser en arbetsgrupp bestående av politiker och tjänstemän som ser över alla inkomna förslag. Man kunde också involvera invånare genom att ordna en omröstning bland med exempelvis 3 finalister. Genom medborgarbudget tas alla kommuninvånarna med i diskussionen, planeringen och beslutsprocessen kring gemensamma skattemedel.


Medborgarbudgeten är ett sätt för kommuninvånarna att föreslå idéer och sedan bestämma hur en viss del av kommunens pengar kan användas. Medborgarbudget ökar på demokratin genom att ge beslutanderätten till invånarna.


Människor som bor på området vet också ofta bäst om vad området behöver. Med deltagande budgetering får invånarna konkret vara delaktiga. Deltagande budgetering är ett konkret exempel på hur man till en högre grad kan involvera och engagera kommuninvånarna i beslutsfattandet. Även personer som inte har rösträtt kan genom deltagande budgetering bli bekanta med det kommunala beslutsfattandet, exempelvis i Helsingfors får personer över 12 år föreslå och rösta på förslag.



Och redan 14.6 på styrelsens nästa möte fick jag svar.


Stadsstyrelsen 14.6.2021 § 270


Vid stadsstyrelsens sammanträde 24.5.2021 inlämnade ledamot Isabella Alén ett initiativ gällande medborgarbudgetering. Initiativtagaren föreslår att staden i budgeten för 2022 tar in ett anslag för medborgarbudget och tillsätter en arbetsgrupp för att ta hand om beredningen beträffande användningen av medborgarbudgeten. Fullmäktige beslutar om budgeten och ekonomiplanen 2022 – 2024 vid ett sammanträde i november 2021. Beslutet fattas på basen av stadsstyrelsens förslag.



Förslag:


Stadsstyrelsen förhåller sig positivt till initiativet. Stadsdirektören ges fullmakt att besluta om anslag för medborgarbudget intas i förslaget till budget 2022. Anslaget bör rymmas inom given budgetram. Stadsstyrelsen tar på hösten 2021 ställning till ett eventuellt tillsättande av en arbetsgrupp för att bereda ärendet.



Beslut:


Stadsstyrelsen förhöll sig positivt till initiativet. Stadsdirektören gavs fullmakt att besluta om anslag för medborgarbudget intas i förslaget till budget 2022. Anslaget bör rymmas inom given budgetram. Stadsstyrelsen tar på hösten 2021 ställning till ett eventuellt tillsättande av en arbetsgrupp för att bereda ärendet.


Så det gläder mig att detta ses som en bra sak också av andra partier så räknar med att få detta förverkligat.

 


Vill passa på att igen en gång tacka för förtroende både från invånare och partikamrater.

Ser verkligen jättemycket fram emot kommande period.

Och som alltid är det bara att höra av sig om det är något man undrar över.


Kommentarer