Jag vill att alla 86 ska få en studieplats!


Alla kommer inte in på den studieplats de önskar och varje år blir en del unga väldigt besvikna och många kan uppleva situationen som mycket stressande. Förändring och om det ännu är en otrevlig sådan kan uppfattas verkligen stora i en ung människas liv och den kan leda till kraftiga känsloreaktioner. Det kan vara ångest som förorsakats av stress, ett fenomen som är vanligt under tonåren, eftersom tonårshjärnan reagerar annorlunda på stress än en vuxen hjärna.

Orsak till dagens inlägg är situationen i Ekenäs gymnasium. Vi har i media kunnat läsa att Ekenäs gymnasium har fler sökande än på tio år vilket betyder att många som vanligen skulle få en studieplats i Ekenäs blir utan.
 
Det fina i detta problem är att vi har många ungdomar i Ekenäs, ungdomar som har valt sitt ”hem gymnasium” som första alternativ. Egentligen är problemet inte alls stort. Enkelt kan vi lösa detta. Staden och invalda i berörda nämnd kan enkelt göra beslut på att höja kvoten för förstahandssökande och så skulle problemet vara löst. Visst kommer det säkert att behövas extra resurser under deras 3 års tid i gymnasiet i och med att grupperna säkert blir fler. Men jag tycker detta är en sak som vi bör satsa på och sätta pengar på. Vi vet alla vad en ungdom som marginaliseras blir och kosta oss i längden. Och om vi nu en gång har två gymnasium i vår stad så ska väl våra egna ungdomar ha ”rätt” (så länge man klara medeltalsgräsen) att få en studieplats i sitt ”hem gymnasium”. Ungdomarna ska inte bestraffas för att de ett år råkar vara många i årskullen. Våra ungdomar är vår framtid.


Kommentarer