Initiativ gällande - Bättre kommunikation mellan patient, vårdpersonal och anhöriga



Jag har på kvällens stadsstyrelsemöte lämna in ett initiativ gällande -

Bättre kommunikation mellan patient, vårdpersonal och anhöriga

Önskar att man utreder om det finns ett digitalt sätt (eller ta fram ett sätt) som möjliggör en enklare och tydligare dialog mellan vårdpersonal, anhöriga och boende på äldreboendet.

Ett digitalt system som gör att de anhöriga direkt kan ta del av vilka aktiviteter och hur vardagen sett ut på äldreboendet, till exempel promenader, musikstunder osv. Extra viktig skulle ett sådant system vara då personen lider av minnessjukdomar och som själv inte kan berätta om sin vardag.

Detta skulle ökad transparensen, och på så sätt kan ett förtroende byggas upp och anhöriga kan i större utsträckning följa med i vårdtagarens liv.

Goda relationer med anhöriga kan ses som en resurs och möjliggöra större delaktighet och samvård patient-vårdpersonal-anhörig. Detta ger en högre kvalitet av vård och omsorg.

Initiativtagaren är medveten om att personalen redan idag dokumenterar
många sysslor. Idén med detta skulle vara att de anhöriga smidigt skulle kunna följa med sin anhörigas vardag via ett digitalt system. Detta skulle helt säkert också avlasta personalen med en del av de telefonsamtal som just går ut på att anhöriga ringer och vill prata om vad den anhöriga haft för vardag. Systemet ersätter absolut inte all dialog mellan anhörig och vårdpersonal, den personliga dialogen är också oerhört viktig. Detta skall fungera som ett komplement. Då den anhöriga har information om vårdtagarens vardag kan hen på ett annat sätt kommunicera med sin ”mor/far”.


Raseborg 8.2.2021
Isabella Alén

Kommentarer